Český liturgický překlad Bible je k dispozici v nové aplikaci

03.07.2019 10:00
V rámci portálu Liturgie.cz byla připravena nová aplikace Bible – český liturgický překlad. Aplikace obsahuje všechny texty Nového zákona a vybrané texty ze Starého zákona ve znění, které se používá při římskokatolické bohoslužbě. Aplikaci je možné stáhnout pro mobilní systémy Android a iOS a nevyžaduje připojení k internetu, neboť je plně offline.

Aplikace pro mobilní systémy Android a iOS je plně offline (nevyžaduje připojení k internetu) a obsahuje vyhledávání slov ve zvolených biblických knihách i možnost kopírování jednotlivých veršů. Nabízí různou velikost písma i volbu mezi denním či nočním režimem.

On-line verze: bible.liturgie.cz
Android: GooglePlay 
iOS: AppStore  

Základem použitých textů je překlad pořízený Václavem Bognerem a jeho spolupracovníky v 70. a 80. letech 20. století, jehož vybrané perikopy byly upraveny v rámci obnoveného vydání mešních lekcionářů a Denní modlitby církve v letech 1996–2008. Od roku 2017 probíhá proces kompletní revize a doplnění liturgického překladu – tento projekt nese název Český liturgický překlad a má vlastní logo, v budoucnosti bude použit pro nová vydání lekcionářů, ale též se počítá s jeho vydáním jako jednolitého celku. Po skončení prací budou texty aplikace nahrazeny revidovanou verzí.

Autorská práva na liturgický překlad Písma patří České biskupské konferenci, aplikaci vytvořila firma Fenomen multimedia.

(Zdroj: P. Radek Tichý, www.liturgie.cz)