Vyšla aktualizovaná publikace o Katolické církvi v ČR

09.08.2019 15:16

Česká biskupská konference vydala aktualizovanou brožuru Katolická církev v České republice, ve které najdete nejnovější informace o místní a také světové církvi. Stáhnout si ji můžete i ve formátu pdf.

Brožura Katolická církev v ČR mapuje různé oblasti katolické církve a je rozdělena do těchto kapitol:

Katolická církev celosvětová

Tato kapitola shrnuje základní data celosvětové církve. Najdete zde přehled úřadů Římské kurie a dle dat statistické církevní ročenky Annuarium Statisticum Ecclesiae a mimo jiné se dozvíte, kolik žije na světě katolíků, počet katolických kněží, biskupů či řeholnic a řeholníků. Zmíněny jsou zde také papežské cesty do ČSFR a ČR a informace o Apoštolské nunciatuře v ČR.

Katolická církev v ČR

Kapitola představuje Českou biskupskou konferenci včetně Stále rady ČBK, komisí a rad ČBK. Najdete zde také informaci o novém kontaktní místě pro ochranu nezletilých a zranitelných.

Život církve

Jedná se o nejrozsáhlejší kapitolu celé brožury. Zabývá se různými oblastmi ze života katolické církve, mezi které patří: vzdělávání, pomoc potřebným, služba ve zdravotnictví, doprovázení, kultura, péče o rodinu a mládež, komunikace, hospodaření a aktivity otevřené všem.

Diecéze v České republice

Katolická církev v ČR se dělí na dvě církevní provincie: českou a moravskou. Celkem je zde osm diecézí, jejichž přehled najdete v této části brožury. Jsou zde rovněž počty věřících v jednotlivých diecézích, přehled duchovních úkonů za rok 2018. Nechybí ani informace o Apoštolském exarchátu v ČR. 

Církevní řády a hnutí

V ČR působí v současné době celkem 31 mužských a 63 ženských církevních řádů a kongregací, jejichž přehled najdete v této kapitole. Dále jsou zde uvedena církevní hnutí a osobní prelatury.

Brožura je doplněna fotografiemi, z nichž většinu pořídili fotografové spolku Člověk a Víra. V elektronické podobě si ji můžete stáhnout zdeanglická verze se připravuje.